Επιστημονική Ομιλία στην ΕΑμΠΣ (Βόλος)
Η Ένωση Ανθρώπων με Πολλαπλή Σκλήρυνση Νομού Μαγνησίας & Βορείων Σποράδων (ΕΑμΠΣ) με έδρα τον Βόλο, στο πλαίσιο του «Μήνα Ευαισθητοποίησης», του θεσμού της Παγκόσμιας Ημέρας για την Πολλαπλή Σκλήρυνση (MS DAY), πραγματοποίησε την Παρασκευή 3 Μαΐου 2019 στον χώρο του Συλλόγου, Επιστημονική ομιλία γύρω από τις εξελίξεις της Πολλαπλής Σκλήρυνσης.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο νευρολόγος Νικόλαος Θάνος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) και εξελίξεις γύρω από αυτήν και τόνισε ότι με τις νέες ελπιδοφόρες θεραπευτικές αγωγές, ενισχύεται το φαρμακευτικό «οπλοστάσιο» των νευρολόγων, να διαχειριστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα περιστατικά των ασθενών με Σκλήρυνση κατά Πλάκας.
Σύμφωνα με τον κ. Θάνο νέα φάρμακα, έρχονται να δημιουργήσουν νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση της νόσου, εκφράζοντας την ελπίδα πως τα επόμενα χρόνια με την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης, αλλά και της φαρμακολογίας, θα κερδηθούν κι άλλες μάχες στον «πόλεμο» για την οριστική αντιμετώπιση της πολυπαραγοντικής αυτοάνοσης ασθένειας.
Στην συνέχεια απάντησε σε ερωτήματα και απορίες των παρευρισκόμενων σχετικά με την νόσο και την αντιμετώπισή της.
Από την πλευρά της, η Γιούλη Στανίση, Πρόεδρος του Συλλόγου, η οποία συντόνισε την εκδήλωση, με αφορμή το ότι η παγκόσμια ημέρα για φέτος, έχει ως σκοπό την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα αόρατα συμπτώματα και την αόρατη επίδραση της νόσου στην ποιότητα ζωής των ασθενών, έδωσε από άλλη οπτική πλευρά, αυτή του ασθενή, ο οποίος επηρεάζεται από την Σκλήρυνση κατά Πλάκας, αναφερόμενη στο άρθρο της Αμερικανίδας ιατρού Δρ Amy Stenehjem, η οποία ως ασθενής με χρόνια πάθηση, δηλώνει 12 σημαντικά σημεία που θα ευχόμασταν να γνώριζαν όλοι!
Σκοπός της αναφοράς του άρθρου ήταν να ευαισθητοποιήσει φίλους, συγγενείς, εργοδότες και επαγγελματίες στον τομέα της υγείας και να κατανοήσουν καλύτερα μια χρόνια ασθένεια, εκπροσωπώντας με τον τρόπο αυτόν τη φωνή όλων όσων επηρεάζονται από την νόσο, να μοιραστούν τα αόρατα συμπτώματα της και να εκφράσουν τι επιθυμούν να γνωρίζουν και να κατανοούν οι άλλοι για την ΠΣ, προκειμένου να αμφισβητήσουν τις κοινές παρανοήσεις και να βοηθήσουν τους ανθρώπους να καταλάβουν πώς να παρέχουν τη σωστή υποστήριξη.
Η κα Στανίση, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η ΠΣ είναι μια χρόνια νόσος, μια κατάσταση ή βλάβη που μπορεί να διαρκέσει χρόνια ή για μια ζωή. Τυπικά δεν είναι ιάσιμη. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει υποχώρηση των συμπτωμάτων.
Μπορεί να διαφέρει ως προς την δριμύτητα, σε κάποιους ανθρώπους να είναι ικανοί να εργαστούν και να ζήσουν μία φαινομενικά φυσιολογική ζωή, ενώ κάποιοι άλλοι να είναι σε πιο δύσκολη κατάσταση και να παραμένουν έγκλειστοι στο σπίτι. Αρκετοί έχουν κάποια αόρατα συμπτώματα, η ένταση των οποίων δεν είναι ξεκάθαρη και αυτό μπορεί να οδηγήσει στην έλλειψη κατανόησης και υποστήριξης από τους γιατρούς, την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους στο εργασιακό περιβάλλον.
Σε κάθε περίπτωση ένας ανοιχτός, συνεχής και ειλικρινής διάλογος, τόνισε η ίδια, μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμος και θεραπευτικός. Οι περισσότεροι άνθρωποι απλά δεν καταλαβαίνουν τον πόνο (και δεν μπορούμε να τους κατηγορήσουμε), αλλά σίγουρα θα αισθάνονταν πιθανότατα ότι τους τιμάμε, όταν μοιραζόμαστε μαζί τους τα ευάλωτα σημεία μας κι αυτό μπορεί να αποτελέσει σημείο εκκίνησης για μια όμορφη και ειλικρινή σχέση.
Τέλος, σημείωσε πως η ΕΑμΠΣ είναι εδώ, κοντά σε κάθε ασθενή που χρειάζεται ενημέρωση και υποστήριξη, και ελπίζει με την αύξηση της ευαισθητοποίησης όλων να βοηθήσει να ενδυναμώσουν οι σχέσεις, να μειωθούν οι παρεξηγήσεις και να καλυτερεύσει το υποστηρικτικό σύστημα για τους πάσχοντες.
Η ΣκΠ μπορεί να μας αλλάζει, μπορεί να μας δυσκολεύει, αλλά είμαστε εδώ!
ΑΛΛΑ-ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ !