Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
“Μπορώ να προσφέρω ό,τι κι εσύ, φτάνει να μου δώσεις τα εφόδια και την ευκαιρία”
” Το 1992, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ανακήρυξε την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Κάθε χρόνο η μέρα αυτή δίνει ακόμα μια ευκαιρία στην κοινωνία να εστιάσει την προσοχή της στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής τους και υλοποιώντας μεταρρυθμίσεις που θα αναπτύξουν νέες προοπτικές για την κοινωνική τους ενσωμάτωση. Ο όρος αναπηρία αναφέρεται στον περιορισμό λόγου, έργου ή άμεσης αντίληψης. Είναι αποτέλεσμα οργανικών ή περιβαλλοντολογικών αιτιών, που δημιουργούν ένα σύνολο εμποδίων σε σημαντικές πτυχές της ζωής, όπως η αυτοεξυπηρέτηση, η απασχόληση, η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία και η γενικότερη κοινωνική συμμετοχή. Σύμφωνα με το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, ένας στους έξι πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει κάποιο είδος αναπηρίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι άτομα με αναπηρία ενώ περίπου 190.000.000 αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή. Τα άτομα με αναπηρία, αντιμετωπίζουν εμπόδια στην καθημερινή ζωή, εφόσον η κοινωνία πολλές φορές δε λαμβάνει υπόψη τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ομάδας πληθυσμού, τις δυνατότητες και τις ειδικές τους ανάγκες. Αναπηρία, πλέον θεωρείται το αποτέλεσμα της σχέσης των ικανοτήτων ενός ατόμου και των απαιτήσεων του περιβάλλοντος. Τα άτομα αυτά βιώνουν συχνά το φαινόμενο του “Κοινωνικού Αποκλεισμού”. Αισθάνονται την περιθωριοποίηση και στέρηση της συμμετοχής στα κοινωνικά, δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, που πρέπει να είναι κοινά σε όλους τους πολίτες ενός κράτους. Τα άτομα με αναπηρία δε ζητάνε να γίνει η ζωή τους ευκολότερη. Ζητάνε να γίνει η ζωή τους ΙΣΗ με τη δική μας. Στόχος πρέπει να είναι όχι η τυπική, αλλά η πραγματική ισότητα, η οποία σημαίνει ίσες ευκαιρίες στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή. Αυτό που πρέπει να επιδιώκεται είναι ο σεβασμός της ατομικής και ομαδικής ιδιαιτερότητας.
Σταύρη Ζήνωνος Νοσηλευτική Λειτουργός Τομέας Ασφάλειας και Υγείας, ΥΑΔ
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ:
Ανάπηρο σε κάνει η πολιτεία, η κοινωνία και τα εμπόδια που σου βάζουν όταν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για ΑμεΑ. Όταν δεν υπάρχει πρόσβαση σε Ιατρεία, Δημόσιες υπηρεσίες, Εμπορικά καταστήματα, Τράπεζες, Εστιατόρια, Καφέ, Θέατρα, Μουσεία, Κινηματογράφους, Πανεπιστήμια και σε πολλά ακόμη επίπεδα της καθημερινής μας ζωής. Υπάρχουν νόμοι που δυστυχώς δεν εφαρμόζονται από τις αρχές και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί. Μην επαναπαύεστε. Συνεχίστε να ενημερώνεστε, να έχετε συνεχή κατάρτιση και εκπαίδευση για να είστε σε θέση να διεκδικήσετε όσα σας ανήκουν σ` αυτό τον κόσμο. Προσβασιμότητα , εργασία , αξιοπρέπεια, σεβασμό, ίσες ευκαιρίες. Μην επιτρέψετε ποτέ σε κανέναν να σας αντιμετωπίσει με συγκατάβαση, να αμφισβητήσει τις ικανότητές σας. Ενημερωθείτε για τα δικαιώματά σας. Αγωνιστείτε για ένα πιο ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο για την αναπηρία. Η αναπηρία δεν είναι επιλογή. Δεν οφείλετε να απολογηθείτε σε κανέναν γι αυτό, δεν χρωστάτε χάρη σε κανέναν. Η Πολιτεία οφείλει να απολογηθεί σε σας για τις διαχρονικές αστοχίες και τις ελλείψεις .Εμείς το μόνο που ζητάμε είναι οι αρμόδιες αρχές να κάνουν σωστά τη δουλειά τους!
Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για έναν καλύτερο κόσμο χωρίς διακρίσεις!
ΕΑμΠΣ ”ΑΛΛΑ-ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ”
Πηγές: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, United Nation, Human Rights and Disabled Persons.